logotypa europaika

Παροχή σχολικού πρωινού σε μαθητές /μαθήτριες που φοιτούν στη Δημόσια εκπαίδευση

Προϋπολογισμός Έργου: €10,000,000

Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) διαπίστωσε ότι πολλοί μαθητές/μαθήτριες δεν έπαιρναν πρόγευμα πριν ή μετά την άφιξή τους στο σχολείο. Αυτό το γεγονός ήταν δυνατόν να επηρεάσει την απόδοσή τους στο σχολείο και να συμβάλει στη δημιουργία αρνητικών συναισθημάτων, να οδηγήσει σε απομόνωση αυξάνοντας ταυτόχρονα τον κίνδυνο πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και κοινωνικού αποκλεισμού. Για να ελαχιστοποιηθεί η πιθανότητα αυτά τα παιδιά να έχουν επιπτώσεις στην υγεία τους, στην ομαλή συμμετοχή τους στη μαθησιακή διαδικασία και στην κοινωνικοποίησή τους στο σχολείο, το ΥΠΑΝ προχώρησε στην εφαρμογή του προγράμματος παροχής δωρεάν προγεύματος σε μαθητές/μαθήτριες που έχρηζαν βοήθειας, στη βάση οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, σε παγκύπρια κλίμακα και για όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Από το εν λόγω πρόγραμμα εξαιρέθηκαν τα σχολεία που ήδη επωφελήθηκαν από το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για Απόρους (ΤΕΒΑ), το οποίο συγχρηματοδοτεί παρόμοια δράση, όπως επίσης και τα σχολεία που παίρνουν χορηγίες .

Οι δικαιούχοι/ες μαθητές/μαθήτριες λαμβάνουν καθημερινά το πρόγευμά τους, δωρεάν, από το κυλικείο του σχολείου τους. Τα είδη προγεύματος που προσφέρονται στους/στις δικαιούχους μαθητές/μαθήτριες πρέπει να είναι εκείνα που περιλαμβάνονται στους εγκεκριμένους τιμοκαταλόγους για τα σχολικά κυλικεία, όπως προνοείται από τους περί Σχολικών Κυλικείων Νόμους του 2000 έως 2005. Αρμόδια επιτροπή σε κάθε σχολείο (Τοπική Επιτροπή Ελέγχου Σχολικών Κυλικείων) ελέγχει, σύμφωνα με τη σχετική Νομοθεσία, το κυλικείο σε θέματα ποιότητας και ποσότητας του περιεχομένου του παρεχόμενου προγεύματος. Επισημαίνεται ότι η παροχή δωρεάν προγεύματος στους/στις μαθητές/τριες που χρήζουν βοήθειας γίνεται με μεγάλη διακριτικότητα, με απόλυτη εχεμύθεια και με πλήρη σεβασμό στην αξιοπρέπειά τους. Ως εκ τούτου, οι δικαιούχοι/ες δωρεάν προγεύματος παίρνουν το ίδιο πρόγευμά τους που παίρνουν και οι υπόλοιποι/ες μαθητές/μαθήτριες από το κυλικείο του σχολείου.

Η διαδικασία επιλογής των μαθητών/μαθητριών αποτελεί αρμοδιότητα της Συμβουλευτικής Επιτροπής της κάθε σχολικής μονάδας. Η σύνθεση, οι αρμοδιότητες, και η λειτουργία των Συμβουλευτικών Επιτροπών στην Εκπαίδευση ορίζονται νομοθετικά από τον περί Σχολικών Εφορειών Νόμο. Στη Συμβουλευτική Επιτροπή κάθε Σχολείου συμμετέχουν ο Διευθυντής ή ένας Βοηθός Διευθυντής του σχολείου, εκπρόσωπος του Διδασκαλικού/Καθηγητικού Συλλόγου, εκπρόσωπος της οικείας Σχολικής Εφορείας και εκπρόσωπος των μαθητών (σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης). Παράλληλα, μπορεί να ζητηθούν πληροφορίες από φορείς της Κοινότητας, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τις πραγματικές ανάγκες των μαθητών και των οικογενειών τους.

Στη βάση της Απόφασης για παροχή Δωρεάν Προγεύματος σε μαθητές/μαθήτριες σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων της Δημόσιας Εκπαίδευσης, το ΥΠΑΝ κάθε σχολική χρονιά εκδίδει σχετική εγκύκλιο αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας του Προγράμματος, θέτοντας τις ελάχιστες διαδικασίες, τα χρονοδιαγράμματα και τον γενικό τρόπο λειτουργίας. Συνεπώς, ο/η Διευθυντής/τρια της κάθε σχολικής μονάδας έχει την ευθύνη για την απρόσκοπτη υλοποίησή του και για την επίβλεψη όλων των πτυχών των οικονομικών του θεμάτων.

Μέσα από το Έργο της ενίσχυσης του προγράμματος της παροχής δωρεάν προγεύματος σε μαθητές/μαθήτριες που φοιτούν στη Δημόσια Εκπαίδευση, επιτυγχάνεται ο στρατηγικός στόχος του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Κύπρου, που είναι αφενός να συνεισφέρει στον Ευρωπαϊκό στόχο EU 2020 που είναι η μείωση των ατόμων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή/και κοινωνικό αποκλεισμό σε όλη την Ευρώπη μέσω της μείωσης της υλικής στέρησης άπορων ατόμων, και αφετέρου να συμβάλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος της ανεργίας μέσω της καταπολέμησης της πρόωρης εγκατάλειψης του σχολείου και κατ΄επέκταση του περιορισμού του αριθμού των ατόμων με χαμηλά ή καθόλου προσόντα.